Showroom bude uzavretý do 31.10.2024.

Domáca galéria umenia: ako vystaviť obrazy a sochy v interiéri?

Načítávanie...
Domáca galéria umenia: ako vystaviť obrazy a sochy v interiéri?

Zariadiť interiér s ohľadom na umelecké diela je výzva, ktorá si vyžaduje premyslenú kompozíciu a znalosť základov vystavovania. Obrazy, grafiky, fotografie, sochy - všetky tieto prvky môžu interiéru dodať jedinečný charakter a urobiť ho osobným a jedinečným. Kľúčom k úspechu je však ich správne zobrazenie, aby upútali pozornosť a potešili návštevníkov. Ako si teda vytvoriť vlastnú domácu galériu umenia, ktorá bude harmonicky ladiť so zvyškom interiéru?

Výber lokality - vytvorenie umeleckej zóny

Pri zariaďovaní domácej umeleckej galérie je prvým krokom výber správneho miesta. Sú ideálne na steny v obývacej izbe, na chodbe, v pracovni a dokonca aj v spálni. Kľúčom k úspechu je však zachovanie určitej konzistencie - diela by mali byť umiestnené premyslene a súvisle.V menších miestnostiach je najlepšie zvoliť jednu stenu, ktorá sa stane pozadím pre obrazy alebo sochy. V priestranných interiéroch, ako je napríklad obývacia izba s vysokými stropmi, je možné vytvoriť pôsobivý displej, ktorý sa stane hlavným lákadlom pre oči. Ak má dom širokú chodbu, porozmýšľajte o vytvorení galérie na dlhšej stene - toto usporiadanie vytvára dojem prechádzky po profesionálnej výstave.

Zloženie obrazov na stene - pravidlá, ktoré treba poznať

Umenie zavesiť obrazy spočíva v ich správnom rozmiestnení, aby neprekryli interiér a zároveň boli výrazné. Tu je niekoľko osvedčených pravidiel: 

Symetria a rovnováha: ak vešiame niekoľko obrazov rovnakej veľkosti, je najlepšie umiestniť ich rovnako ďaleko od seba a vytvoriť geometrické línie - napríklad obdĺžnik alebo štvorec. Tento prístup sa osvedčí v interiéroch s klasickým charakterom, kde vládne harmónia a elegancia.

Eklektická kompozícia: pri obrazoch rôznych veľkostí a tvarov je vhodné ich usporiadať podľa pomyselnej stredovej osi. Toto usporiadanie dodá interiéru dynamický a umelecký nádych. Najlepšie je začať s centrálnym bodom a umiestniť tam najväčšie dielo a potom pridávať menšie obrazy smerom k vonkajším okrajom steny.

Zorný uhol: pri zavesení jednej maľby alebo grafiky dbajte na to, aby bol jej ústredný bod vo výške očí (približne 150-160 cm od podlahy). Tým sa zabezpečí, že umelecké dielo bude dobre viditeľné a ľahko obdivovateľné.

Skupina obrazov ako celok: ak vytvárate stenu galérie z mnohých menších diel, považujte ich za jeden veľký obraz. Dodržiavajte rovnomerné vzdialenosti medzi jednotlivými dielami (približne 5 až 10 cm), aby celok pôsobil celistvo.

Osvetlené police a vitríny - ako vystaviť sochy a menšie umelecké diela?

Sochy, keramika alebo malé umelecké formy si vyžadujú inú formu vystavenia ako obrazy. Aby ste im vytvorili správne prostredie, je vhodné investovať do políc alebo vitrín so zabudovanými reflektormi. Pri výbere miesta pre vašu sochu treba mať na pamäti niekoľko pravidiel:

Výška umiestnenia

Menšie sochy je najlepšie prezentovať vo výške očí. Vyhnite sa ich ukladaniu na podlahu, pokiaľ nejde o veľké, monumentálne dielo. W przypadku wysokich rzeźb, np. figuralnych, dobrze sprawdzą się specjalne postumenty, które podniosą dzieło do odpowiedniej wysokości.

Osvetlenie

Použitie osvetlených políc alebo bodových svetiel poskytne sochám a menším umeleckým dielam vhodné prostredie. Svetlo by malo byť umiestnené tak, aby zvýraznilo detaily a trojrozmernosť tvaru a zároveň nevrhalo príliš silné tiene.

Sklenená vitrína

Jemné a krehké umelecké diela sa oplatí chrániť za sklom. Vitríny, najmä tie z priehľadného tvrdeného skla, budú elegantným spôsobom, ako vystaviť keramiku, malé sochy alebo drobnosti a zároveň ich ochrániť pred prachom a poškodením.

Galerijné steny - inšpirácia a nápady

Jeśli masz większą kolekcję dzieł, warto pomyśleć o stworzeniu ściany galeryjnej, która będzie dominującym akcentem wnętrza. Oto kilka inspiracji:

Stena s obrázkom

Usporiadajte obrazy, grafiky, fotografie eklektickým spôsobom a vytvorte akúsi „umeleckú mozaiku“. Používajte rôzne tvary rámov, ale zachovajte spoločný farebný akcent, aby bol celok ucelený.

Poličky na kus

Namiesto zavesenia obrazov priamo na stenu nainštalujte dlhé úzke police, na ktoré umiestnite rámy. Získate tak možnosť ľahko meniť zobrazenie a upravovať rozmiestnenie.


Miesto nad pohovkou

Priestor nad pohovkou je ideálnym miestom na vystavenie vašich obľúbených umeleckých diel. Veľký obraz alebo niekoľko menších diel v rade vytvorí zaujímavý a inšpiratívny efekt.

Malé detaily, ktoré majú význam

V domácej galérii umenia nie sú dôležité len samotné diela, ale aj spôsob ich prezentácie. Tu je niekoľko drobných detailov, ktoré môžu vášmu interiéru dodať osobitý nádych:

Rámy a passe-partout

Výber správnych rámov je rovnako dôležitý ako samotný obraz. Niekedy jemný, jednoduchý rám v bielej farbe zdôrazní modernosť tlače, zatiaľ čo inokedy bohato zdobený zlatý rám dodá eleganciu klasickej maľbe. Pasparta - t. j. kartónový rám vo vnútri rámu - opticky zväčšuje obrázok a dodáva mu ľahký a elegantný vzhľad.

Farba pozadia

Pri vešaní umeleckých diel na stenu venujte pozornosť ich farbe. Tmavé, sýte farby - námornícka modrá, antracitová, fľaškovo zelená - dobre kontrastujú so svetlými obrazmi a sochami a vytvárajú divadelný efekt.

Celkové osvetlenie

Neobmedzujte sa len na osvetlenie jednotlivých diel. Zvážte inštaláciu LED pásov na police alebo osvetľovacích pásov pod stropom, aby ste jemne zvýraznili celú stenu a dodali interiéru jedinečnú atmosféru.

Vytvorenie domácej umeleckej galérie je fascinujúca výzva, ktorá vám umožní vyjadriť svoj štýl a vkus. Kľúčom k úspechu je správna kompozícia, osvetlenie a detaily, ktoré zvýraznia krásu každého diela. Či už máte malú zbierku grafík alebo rozsiahlu zbierku sôch, správna vitrína dodá vášmu interiéru nový rozmer - stane sa nielen obytným priestorom, ale aj miestom, kde umenie hrá hlavnú úlohu.